ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ Ο.ΣΥ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΒΛΥΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 - ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ








ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Στη σημερινή εποχή είναι επιτακτική η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας. Μετά από τον ανελέητο καταιγισμό των οικονομικών μέτρων που έχουμε δεχθεί τα τελευταία χρόνια και τον καταποντισμό του κοινωνικού και εργασιακού μας βίου, θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας, τις οποίες καταθέτουμε με γνώμονα το συμφέρον μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τί συμβαίνει και σε άλλους εργασιακούς χώρους, είναι απόλυτα λογικές και εφαρμόσιμες.

· Σύναψη αληθινής σύμβασης εργασίας που θα αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της κάθε ειδικότητας, θεσμικές απολαβές τουλάχιστον ίδιες με τους συναδέλφους στη ΣΤΑ.ΣΥ.
· Καμπίνα οδηγού.
• Εκλογή Επιτροπής Υγιεινής Ασφάλειας -όπως δίνει το δικαίωμα ο νόμος.
• Εντατικότερος καθαρισμός των χημικών τουαλετών και κοντινών.
• Τοποθέτηση κοντινών και τουαλετών σε όλες της αφετηρίες και τέρματα.
· Άμεση επιδιόρθωση καθισμάτων οδήγησης.
• Το γάλα ξανά στα ψυγεία.
• Οδηγίες αντιμετώπισης φαινομένων βίας και εκτάκτων αναγκών εντός ή εκτός του λεωφορείου
• Πλήρη νομική κάλυψη στον οδηγό από την εταιρία, για οποιοδήποτε συμβάν στη βάρδια του.
• Ιατροφαρμακευτική-Οδοντιατρική Περίθαλψη.
• Συμβολή της εταιρίας για τη δημιουργία ειδικού προγράμματος παροχών για εμάς και τις οικογένειες μας.
• Αναθεώρηση του πειθαρχικού. Καταβολή παραβόλου.
• Αξιοκρατική και ρεαλιστική αξιολόγηση βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία. Αυτοί που αξιολογούν το προσωπικό, να αξιολογούνται από το προσωπικό.
• Προσφυγή στη δικαιοσύνη για ακύρωση των πειθαρχικών ποινών και αξιολογήσεων μας, διότι γίνονται παράτυπα.
• Προσφυγή στη δικαιοσύνη για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών .
• Προσφυγή στη δικαιοσύνη για τη μη ορθή εφαρμογή της υπερβάλλουσας διαφοράς (επιστροφή Ν4024).
ϋ Άδειες - Αύξηση Καλοκαιρινής άδειας από 15 σε 20 μέρες χωρισμένη σε τρεις περιόδους. Δυνατότητα διαχωρισμού Χειμερινής άδειας σε δύο μέρη για όσους το επιθυμούν.
• Εορτές Πάσχα - Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς - 3 έξω 1 μέσα. Αλλαγή βαρδιών και σε συνεννόηση μεταξύ μας. Αυτά εφαρμόζονται με επιτυχία στα τρόλεϊ και βγάζουν εκτός τα εργαλεία χειραγώγησής μας (Γραφεία Κίνησης), ενώ πετυχαίνουμε δικαιοσύνη και ισονομία, γι’ αυτό δεν έγιναν ποτέ σε μας!
• Εκλογή Εργασιακών Συμβουλίων και Συμβουλίων Αμαξοστασίων -όπως δίνει το δικαίωμα ο νόμος.
• Παράδοση Παραλαβή Λ/Φ στο ίδιο σημείο και ενσωμάτωση χρόνου στο ωράριο της εργασίας. Αλλιώς οι βάρδιες να γίνουν ‘διακοπές’.
• Ειδικό κύκλωμα με γραμμές, όπου θα εργάζονται οι γυναίκες μητέρες - οδηγοί και οι συνάδελφοι που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση.
• Καταβολή του 20%του εφάπαξ υποχρεωτικά και όχι στην ευχέρεια της εταιρίας.
· Κατάργηση Κατσαρής βάρδιας.
• Μέριμνα για τους εργαζόμενους που σχολάνε ή αναλαμβάνουν εργασία μεταξύ των ωρών 23:30 - 05:30. Ενίσχυση υπηρεσιακών δρομολογίων ή καταβολή οδοιπορικών.
• Επαναπροσδιορισμός χρόνων διαδρομής.
Ειδική μέριμνα σε προβλήματα γραμμών όσον αφορά ελλείψεις σε τροχαίο υλικό, επικινδυνότητα- τα δρομολογίων κ.λπ.
• Επαναλειτουργία γραμμής 400.
• Πληροφοριακοί πίνακες στα Γραφεία Κίνησης, που θα ενημερώνονται σε καθημερινή βάση με ευθύνη του γραφείου, για τις τροποποιήσεις στις γραμμές λόγω λαϊκών αγορών, έργων οδοποιίας, εορτών κ.λπ.
• Δημιουργία σύντομου χάρτη οδηγιών επιβατών σε αυτοκόλλητη μορφή.
• Θεσμικό πλαίσιο για τους ελεγκτές (υποχρεώσεις - δικαιώματα).
• Άνοιγμα των υπηρεσιακών τηλεφώνων για επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων.
• Πρόσκληση σε διαγωνισμό για νομικό σύμβουλο.
• Δημιουργία αποδυτηρίων και γυμναστηρίων στα αμ/σια.
• Δημιουργία Super Market ή προμηθευτικού συνεταιρισμού στα αμ/σια για προϊόντα βασικής διατροφής εκτός ψυγείου, διψήφιος αριθμός έκπτωσης σε υπεραγορές και πολυκαταστήματα με την επίδειξη της υπηρεσιακής μας ταυτότητας.
• Πρόσκληση σε διαγωνισμό στις ασφαλιστικές εταιρίες για να αναλάβουν τα συμβόλαια των αυτοκινήτων & μοτοσυκλετών μας
• Ίδρυση Γραφείου Τύπου στο συνδικάτο και ορισμός εκπροσώπου.
• Εκλογή αντιπροσώπου μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ. -όπως δίνει το δικαίωμα ο νόμος.

Σίγουρα τα προβλήματά δεν είναι μόνο αυτά. Σίγουρα υπάρχουν ένα σωρό ακόμα πράγματα, τα οποία μπορούμε και πρέπει, να προσπαθήσουμε να πετύχουμε. Ας είναι όμως το ξεκίνημα για μια νέα σχέση μεταξύ εργαζομένων και εταιρείας.
Ας είναι πάνω απ’ όλα το ξεκίνημα για μια νέα σχέση μεταξύ μας!!!


Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ

Σε αυτή την τριετία προσπαθήσαμε σκληρά, κόντρα σε μηχανισμούς ετών. Αρκετές ενέργειές μας ήταν επιτυχής, άλλες εξελίσσονται ακόμα, κάποιες έμειναν στην προσπάθεια. Τρία χρόνια όλοι παρακολουθούσαν, τί κάνουμε!

Ένα ολόκληρο σωματείο και 6-7 παρατάξεις δημοσιογραφούσαν με τα έργα μας, ασκώντας μας κριτική. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι:

¨ Προσπαθήσαμε και πετύχαμε με την επίμονη και πειθαρχημένη τακτική μας, να γυρίσουν πίσω οι διαχρονικές χορηγίες που απολαμβάναμε από το συνδικάτο μας, ατζέντες, Λ/Φ για τα μπάνια, δωροεπιταγές! Όπως και έγινε.

¨Να υπάρξει ορθή διαχείριση των εισφορών μας ώστε μην καταρρεύσει το ταμείο όπως ομολόγησαν, να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά που όπως απέδειξε το πρόστιμο του ΣΔΟΕ, δεν υπάρχει! Να προλάβουμε να προεισπράξουμε ή να θωρακίσουμε το συνταξιοδοτικό μας ταμείο πριν το τινάξουν στον αέρα βαπτίζοντας το, αποθεματικό!

¨Να τηρείται το καταστατικό και να γίνονται όλες οι προβλεπόμενες Γενικές Συνελεύσεις, (κάτι που αν συνέβαινε, οπωσδήποτε θα ήμασταν αλλιώς)!

¨Να υπάρχει νομική κάλυψη σε όλους χωρίς διακρίσεις.

¨Προσπαθήσαμε με -πολύ κόπο- να πετύχουμε την ένωση των "μικρών συνδυασμών, φτάσαμε στο σημείο να εκδώσουμε κοινή ανακοίνωση όπως με την Ανεξάρτητη Παρέμβαση ακόμα και να κάνουμε κοινές συγκεντρώσεις, όπως με ΕΑΣ και Σύνδεσμο οδηγών, (παρ’ όλο που ξέραμε το ρόλο όλων).

Η προσπάθεια αυτή διαλύθηκε με αφορμή τη ΔΑΣ, μετά την προδοσία της ιστορικής συνέλευσης στο ΣΕΦ (Γενάρης του Ί3). Επίσης, δεν στηρίχτηκε ποτέ από εσάς, αφού στις συγκεντρώσεις ήμασταν μόνοι μας! Και χωρίς εσένα δεν γίνετε τίποτα! Γρανάζι δεν γυρνά που λένε!...

¨ Καταφέραμε να αλλάξουμε την πειθαρχική διαδικασία. Ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται η προκαταρκτική εξέταση, χωρίς να μας θεωρούν εκ των προτέρων υπαίτιους. Βάζουμε τέλος στο εξευτελιστικό, να τιμωρούνται άδικα οι οδηγοί με ένα mail. Για όλα αυτά, προσάγαμε τους υπεύθυνους στον Επιθεωρητή Εργασίας και στον Επιθεωρητή Δημόσιας διοίκησης.

¨Μηνύσαμε τον ίδιο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ο.ΣΥ. ως πρόεδρο του πειθαρχικού, για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος..

¨ Ήδη συντάσσουμε αγωγή μέσω δικηγόρου, για την κατάργηση των αξιολογήσεων μας ως παράτυπων και αυθαίρετων, κάτι που έχουμε επισημάνει και στον Επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης..

¨Καταγγείλαμε σε Ο.ΣΥ., ΟΑΣΑ και υπουργείο την προοπτική να πωλούν οι οδηγοί εισιτήρια και να ελέγχουν αιτιολογώντας.
Πετύχαμε την έκδοση εξοφλητικών, στην Επιθεώρηση εργασίας, όταν πεισματικά μας απέκρυπταν κάθε φορά, τα οδυνηρά αποτελέσματα των μισθολογικών αλλαγών (’’εξαίρεση”, ενιαίο).

¨Πετύχαμε με την ένταξη μας στην ΕΑΠ να προπληρωθούμε ως δάνειο την προκαταβολή μας, όταν σε άλλες υπηρεσίες έμειναν ολόκληρο μήνα απλήρωτοι! Επίσης -και κόντρα σε όλους- να γίνεται η καταβολή της μισθοδοσίας μας σε μία δόση, κάτι που εξασφάλισε έπειτα από αλλαγή μισθοδοσίας, μαζί με την ταυτόχρονη έκδοση των εξοφλητικών, για πρώτη φορά, πεντακάθαρο μισθολογικό τοπίο!

¨Προσφύγαμε στον επιθεωρητή εργασίας για τις αυθαίρετες προϋποθέσεις που έθετε η εταιρία στη χορήγηση των γονικών αδειών και πετύχαμε τη απόσυρση τους και την συμμόρφωση με την νομιμότητα. Η χορήγησή τους είναι ακόμα προβληματική, αλλά εμείς τις διαθέσεις μας τις δείξαμε. Στο χέρι σου είναι να μας δυναμώσεις, ώστε να επανέλθουμε δριμύτεροι.

¨Πετύχαμε διάλειμμα για όλες τις ειδικότητες της Ο.ΣΥ. (φύλακες κ.λπ.). Κάποιοι συνάδελφοι μάλιστα μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά αποζημίωση γι’ αυτό, όπως οι σταθμάρχες. Η εντολή συμμόρφωσης προς την εταιρία έχει σταλεί ήδη από το υπουργείο, αφού το προεδρικό διάταγμα που επικαλεστήκαμε και καταθέσαμε, είναι αναγκαστικού δικαίου.

¨Υπερασπιζόμαστε όσο κανείς άλλος, τη βελτίωση των συνθηκών της εργασίας μας. Γι’ αυτό προσφύγαμε κατά της εταιρίας, στο Υγειονομικό, στο σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και στο Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού κινδύνου, για τις άθλιες συνθήκες υγιεινής σε τουαλέτες και καντίνες, όπως και για την έλλειψη αυτών των βασικών υποδομών σε πλήθος από αφετηρίες και τέρματα! Μετά την ολιγωρία των υπευθύνων στις αρχικές αναφορές των υγειονομικών υπηρεσιών, προκαλέσαμε επανέλεγχο.

¨Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ο.ΣΥ. θα αναλάβει ο εισαγγελέας, καθ’ ότι εκτός του ότι πρέπει να μάθουν να μας σέβονται, το θέμα άπτεται στη δημόσια υγεία!

¨Ματαιώσαμε στην επιθεώρηση εργασίας, αφού ήμασταν οι μόνοι που κάναμε επίσημη καταγγελία, τις πλασματικές αμοιβές των συνδικαλιστών, όταν η εταιρία προσπάθησε να τους εξαιρέσει από το ενιαίο μισθολόγιο, βάζοντάς τους πλασματικά σε ειδικότητα τεχνίτη με 100 ώρες νυχτερινά!

¨Σας ανακοινώσαμε ξεκάθαρα, την συμπαιγνία-συμφωνία της διοίκησης του συνδικάτου μ ε τη διοίκηση της εταιρίας για τα πλασματικά. με αποτέλεσμα να μας μήνυσαν ως συκοφάντες, το δικαστήριο όμως μας αθώωσε πανηγυρικά!

¨Πρώτοι μεριμνήσαμε και επιτύχαμε, προσφεύγοντας στον επιθεωρητή Εργασίας, την πληρωμή επιδόματος παραλαβής-παράδοσης, ως υπερωρία, αφού είχαμε εντοπίσει ρητή πρόβλεψη στον Γενικό Κανονισμό• Προσωπικού.

Έχουμε προσφύγει στο υπουργείο ώστε να μην γίνει πραγματικότητα ο νέος μνημονικός κανονισμός προσωπικού που επιβάλει συνθήκες γαλέρας, εντοπίζοντας και γι’ αυτόν νόμο ο οποίος μας δίνει το δικαίωμα ακύρωσης ταυ!

♦ Σας ανακοινώσαμε εγκαίρως την ύπαρξη δικηγόρου ο οποίος χωρίς καμία προκαταβολή αναλάμβανε αγωγές για παράνομες περικοπές από την μισθοδοσία μας. Με αυτόν τον τρόπο επωφελήθηκαν εκατοντάδες συνάδελφοι που δεν πίστεψαν τα ψέματα περί πιλοτικής ενώ διεκδικούν και χρήματα που όλοι οι άλλοι έχουν χάσει λόγω της διετούς παραγραφής!

Σας ανακοινώναμε εγκαίρως με επίσημα στοιχειά κάθε αλλαγή που γινόταν στην μισθοδοσία γιατί η εταιρία προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτή δεν εξέδιδε εξοφλητικά.

♦ Ενεργήσαμε ώστε να λαβαίνουμε συσκευή τηλεφώνου κάθε χρόνο όπως το αναγράφει η σύμβαση πράγμα που έγινε ήδη ενώ ζητάμε να ανοίξει και σε μας η επικοινωνία όπως συμβαίνει και με τους συναδέλφους στα τρόλεϋ.

♦ Καταθέσαμε προτάσεις για την πρόσθετη νοσοκομειακή μας κάλυψη, η οποία ενώ υπάρχει ως θεσμικό βάση συμβάσεων από το 2008, εντούτοις δεν υλοποιήθηκε ποτέ! Σε άλλα σωματεία του χώρου το έχουν 4-5 χρόνια.

¨Καταθέσαμε προτάσεις συνεταγμένες από εργατολόγο για ένα δικαιότερο πειθαρχικό. Η σύνταξη αυτών των προτάσεων έγινε με δικά μας έξοδα.

♦ Καταθέσαμε προτάσεις για την υγιεινή την ασφάλεια μας, την καθημερινότητα, τις σχέσεις με το επιβατικό κοινό και γενικά τη λειτουργία του συγκοινωνιακού έργου που χάρη στο φιλότιμο μας και μόνο συντελείται.

¨Επίσης, κοινοποιήσαμε σε συνδικάτο Ο.ΣΥ. και ΟΑΣΑ εκατοντάδες έγγραφα, που αφορούν τόσο τη λειτουργία του θεσμικού μας οργάνου, όσο προτάσεις και λύσεις για την καθημερινότητα στα θέματα υγιεινής, ασφάλειας και λειτουργίας η συγκοινωνιακού έργου! Επίσης καταγγελίες για παραβιάσεις των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

¨'0ποτε χρειάστηκε, αποστείλαμε επιστολές και στους αρμόδιους φορείς του υπουργείου ακόμα και στον υπουργό.

Αυτά αναφέρουμε ως σπουδαιότερα. Σας ενημερώναμε κόντρα σε όλους, για όλα, τακτικότατα, για κάθε θέμα που ανέκυπτε, αφού στα διάστημα τις τριετίας φτάσαμε σχεδόν τις 150 ανακοινώνεις, αριθμός ρεκόρ, ο οποίος καθιστά όσους τις διάβασαν, τους πιο ενημερωμένους εργαζόμενους, πανελλαδικοί Επίσης, φροντίσαμε να σας καταδείξουμε και να ξεσκεπάσουμε τον ρόλο όλων, με αποδείξεις, ώστε κανείς πλέον να μην μπορεί να πει, δεν είδα, δεν ξέρω!

Στον ιστότοπο μας ergosyblogspot.gr υπάρχουν όλα τα στοιχεία και τα εκατοντάδες έγραφα και ανακοινώσεις μας! H εμπιστοσύνη που του δείξατε στην ενημέρωση σας είναι αναμφισβήτητη, αφού στα σχεδόν δυο χρόνια ύπαρξης του έχει δεχτεί σχεδόν 115.000 επισκέψεις και αυτός αριθμός ρεκόρ για παραταξιακή ιστοσελίδα!

Τρία χρόνια δεν τεμπελιάσαμε, δεν φοβηθήκαμε, αλλά εργαστήκαμε όσα κανείς άλλος συνδυασμός και παρουσιάζουμε έργο που δεν έκανε ολόκληρο το Συνδικάτο, με όλους τους μηχανισμούς του.

Η έντιμη και σκληρή προσπάθειά μας, κόστισε κόπο, αγωνία, χρήμα και χρόνο από τις οικογένειες μας.

Εμείς τις διαθέσεις μας τις δείξαμε και με το παραπάνω, τα υπόλοιπα είναι στο χέρι σου.


Αρχειοθήκη ιστολογίου